Sve što trebaš znati o gaming tipkovnicama prije kupnje


Sve što trebaš znati o gaming tipkovnicama prije kupnje


Gaming industrija je jedna je od rijetkih koja je tijekom 2020. godine i kasnije uistinu napredovala. Budući da su većinom provodili vrijeme kod kuće, ljudi svih dobnih skupina okrenuli su se video igrama kako bi se zabavili. No, jeste li znali da je 2021. godine gaming industrija nadmašila i filmove i sport zajedno kao najprofitabilnija grana u industriji zabave?

U svakom slučaju, možemo zaključiti da gaming već neko vrijeme nije namijenjen samo djeci već i velikom broju odraslih. Razne igre su prošle kroz mnogobrojne modifikacije i dobile brojne nove značajke kako bi svi mogli uživati u što realističnijem i uzbudljivijem gaming iskustvu. U skladu s tim, došlo je i do golemog pomaka kad se radi o tržištu gadgeta - razne gaming opreme i dodataka. Može se biti malo teško snaći u svemu tome, ali tipkovnica za gaming je definitivno dobro mjesto za početi ako tražite novu opremu. U nastavku možete saznati sve što trebate znati o kupnji gaming tipkovnice. 



Membranska ili mehanička tipkovnica?

Membranske tipkovnice i mehaničke tipkovnice su dvije vrste tipkovnica među kojima možete birati. Membranske tipkovnice su relativno povoljne i sadrže sve osnovne karakteristike tipkovnice.
 

S druge strane, mehaničke tipkovnice imaju tipke od kojih svaka ima svoju mehaničku sklopku koja se aktivira kada pritisnete određenu tipku. Neke mehaničke tipkovnice zahtijevaju veći pritisak na tipke, dok su druge relativno “mekane”. Kad se radi o gamingu, mehaničke tipkovnice su definitivno najbolji izbor. Navodno je potrebno čak 40-50 milijuna klikova prije nego što je potrebno zamijeniti mehaničku tipkovnicu. U svakom slučaju možete očekivati to da će vam trajati poprilično dugo, bez obzira na to koliko često igrali video igre.

 

Koje su vaše preferencije za “keyboard switch”?

Mehanički prekidači tipkovnice, poznati kao “keyboard switch”, su mehanizmi koji se nalaze ispod tipki na mehaničkoj tipkovnici i koji registriraju svaki pojedinačni pritisak na tipku. Uz njihovu pomoć možete birati zvuk koji želite da tipkovnica proizvodi prilikom korištenja, kao i silu koju je potrebno primijeniti da biste tipku uistinu pritisnuli. Postoje tri vrste mehaničkih prekidača tipkovnice među kojima možete birati, a to su linearni, taktilni i prekidač s "klikom"
 

Linearni prekidač omogućuje glatko pritiskanje tipke, a samim time i brže aktiviranje radnje, što ga čini preferiranim prekidačem za gamere. S druge strane, taktilni prekidači imaju primjetni “bump” usred pritiskanja tipke kako biste znali da je vaš pritisak na tipku registriran. Oni su idealni za tipkanje jer dobivate blagu naznaku pritiska na tipku bez potrebe da pritišćete tipku do kraja. U konačnici, prekidači s “klikom” vam pružaju jasan "klik" zvuk prilikom pritiskanja tipke na tipkovnici. Oni su izvrsni za one koji žele izraženu naznaku pritiska na tipku i za one koji vole zvuk "klika". Odabir pravog mehaničkog prekidača tipki jedna je od najvažnijih odluka koju morate donijeti prije kupnje tipkovnice za igre.

 

Bežična ili tipkovnica sa žicom?

Jedna od prvih odluka koju ćete morati donijeti je to želite li žičanu ili bežičnu tipkovnicu. Žičane tipkovnice dolaze s USB konektorima, a bežične tipkovnice se ne povezuju žicom nego najčešće bluetooth-om. Ipak, bežične tipkovnice koriste baterije kao izvor napajanja. Stoga su žičane opcije definitivno dugoročno isplativije u usporedbi s bežičnima. Ergonomija je također važna karakteristika koja dolazi s odabirom žičane ili bežične tipkovnice. Žičana tipkovnica može vam biti manje udobna za korištenje jednom kada počnete igrati igre. Naime, kabel može biti prekratak da bi vam omogućio da ostanete što udaljeniji od laptopa ili računala. Odaberite onu tipkovnicu koja će vam gaming učiniti ugodnijim iskustvom.
 
 


Izdržljivost tipkovnice je važan faktor

Izdržljivost i dugotrajnost tipkovnice jedna je od najvažnijih točaka na koju biste trebali obratiti pažnju pri kupnji tipkovnice za gaming. Srećom, ne morate nužno izdvojiti veću svotu novca kako biste dobili najizdržljiviju tipkovnicu. Kada se radi o izdržljivosti, važno je to da su se koristili kvalitetni materijali za izradu vaše gaming tipkovnice. Gaming tipkovnice su pod poprilično velikim pritiskom tijekom korištenja, tako da nije dobro štedjeti na materijalima. Obično se za većinu tipkovnica koristi PVC plastika, ali ako imate veći budžet, možda bi bilo dobro odabrati tipkovnicu od PBT plastike.
 

U konačnici još samo trebate odlučiti želite li razne dodatke poput, primjerice, pozadinskog osvjetljenja u jednoj ili više boja. Naime, postoje i tipkovnice kod kojih možete regulirati i brzinu svjetlosti i uzorak u kojem će svijetliti. Također, postoje i tipkovnice koje naknadno možete programirati te mijenjati, nadograđivati i prilagođavati vlastitim željama, dok druge nažalost nemaju tu opciju. 

Nadamo se da ćete sada lakše pronašli idealnu gaming tipkovnicu za sebe, a naručiti ju možete već danas s Mikronis web shopa.
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode