Zašto je svakom domu potreban detektor ugljičnog monoksida?


Zašto je svakom domu potreban detektor ugljičnog monoksida?

Sezona grijanja je u punom jeku, što znači da provodimo značajno više vremena u zatvorenom prostoru. Istovremeno, to nažalost znači i porast opasnosti od otrovanja ugljičnim monoksidom. Statistika pokazuje kako je 34% slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom uzrokovano neispravnim sustavima grijanja. U nastavku vam donosimo pojedinosti o ovom plinu, simptomima trovanja te nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete povećane količine ugljičnog monoksida u životnom prostoru. 
 

Što je ugljični monoksid?

Ugljični monoksid je nusproizvod nepotpunog sagorijevanja goriva kao što su ugljen, drvo, propan i prirodni plin. U načelu, sagorijevanje ovih goriva nije opasno na otvorenom prostoru. Problem može nastati u zatvorenim prostorima, jer se radi o plinu bez boje i mirisa pa ga je gotovo nemoguće zamijetiti sve do pojave prvih simptoma otrovanja.  
 

Zašto je ugljični monoksid opasan?

Ugljični monoksid veže se na crvene krvne stanice i značajno smanjuje dotok kisika u krvotok nakon što uđe u pluća. Čak i male količine ovog plina mogu biti vrlo opasne i ostaviti trajne posljedice na zdravlje, zato je vrlo važno znati prepoznati rane simptome koji uključuju: 
 
  • glavobolju, 
  • mučninu, 
  • vrtoglavicu, 
  • umor, 
  • povraćanje i
  • kratki dah. 
 
Ako se ne reagira prilikom pojave prvih simptoma, trovanje može biti smrtonosno. Zato je dobro biti informiran o načinima prevencije, kako do pojave simptoma uopće ne bi ni došlo. 
 
 

Kako spriječiti trovanje ugljičnim monoksidom?

Iako trovanje može biti vrlo opasno, dobra je vijest da se ono može prevenirati. Neki od osnovnih savjeta za to su: 
 
  • ne ostavljajte upaljen automobil u garaži,
  • redovito prozračujte kuhinju, kupaonicu, garažu i sve prostore u kojima se nalaze peći za grijanje,
  • ne zaključavajte vrata kupaonice prilikom tuširanja ako se u njoj nalazi plinski bojler,
  • instalaciju bojlera, peći i štednjaka prepustite stručnjacima i redovito ih servisirajte,
  • ugradite senzore za detekciju ugljičnog monoksida.
 
 

Zašto se preporučuje instalirati detektor ugljičnog monoksida?

Detektori su brz i pouzdan način otkrivanja povišene razine ovog plina u domu. Najčešće su cjenovno pristupačni i vrlo jednostavni za instalaciju, a mogu spasiti život. Preporučuje se ugradnja po jednog senzora na svakom katu doma, posebice u blizini spavaćih soba, u kupaonici i u blizini garaže. 
 
Detektori imaju ugrađen alarm koji će se oglasiti kada dođe do potencijalno opasne razine ugljičnog monoksida u prostoru - najčešće prije pojave prvih simptoma. 
 
U Mikronisu je dostupno nekoliko različitih varijanti, kao što su Honeywell detektor ugljičnog monoksida koji sadrži bateriju s radnim vijekom od čak 7 godina i visoko kvalitetni FireAngel CO-9X s glasnim alarmom koji će vas pravovremeno upozoriti na potencijalnu opasnost. 

   


Prilikom kupovine ovih detektora, dobro je razmisliti i o instalaciji detektora dima, koji su također vrlo korisni u svakom domu jer će upozoriti na moguću opasnost od požara. Potrebno ih je smjestiti na svaku etažu kuće, u blizini spavaćih soba i svugdje gdje eventualno može doći do zapaljenja. Kod postavljanja detektora dima u kuhinji, preporučuje se odabir mjesta udaljenog barem tri metra od štednjaka kako biste izbjegli učestale lažne uzbune do kojih može doći prilikom kuhanja. 
 
Trovanje ugljičnim monoksidom i požari mogu biti iznimno opasni, ali se isto tako mogu spriječiti ili barem otkriti prije nastanka velike štete za zdravlje i imovinu. U Mikronis web trgovini pronađite detektore koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i osigurajte se od ovih potencijalnih opasnosti koje mogu nastupiti u kućanstvu. 
 
 
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode