Kako poboljšati kvalitetu zraka u domu?


Kako poboljšati kvalitetu zraka u domu?

U današnje vrijeme veliku većinu svog vremena provodimo u zatvorenim prostorima - kod kuće, u uredu ili u školi. S obzirom na to, kvaliteta zraka u ovim prostorima može biti vrlo važan faktor za opće zdravlje i svakako bi trebali nastojati da ona bude čim viša. Istraživanje Američke agencije za zaštitu okoliša pokazalo je kako zrak u zatvorenim prostorima često sadrži 2 do 5 puta veću koncentraciju određenih zagađivača u odnosu na otvorene prostore. Oni uključuju štetne stvari koje se mogu naći u prostoru zbog korištenja sredstava za čišćenje, sagorijevanja svijeća ili drva u kaminu, kućnih ljubimaca, skrivene plijesni u domu, ali i gomilanjem prašine. 

Neki od najjednostavnijih načina kako možemo održati relativno visoku kvalitetu zraka u domu:  
  • često provjetravati zatvorene prostore, 
  • redovito usisavati i uklanjati prašinu, 
  • svesti korištenje svijeća i kamina na minimum,
  • izbjegavati pušenje u prostoru, 
  • koristiti netoksična sredstva za čišćenje doma.
Primjenom ovih jednostavnih savjeta svakako ćete pridonijeti boljoj kvaliteti zraka, no postoji još nešto što vam može pomoći u ovoj misiji - pročišćivači zraka



Kako funkcioniraju pročišćivači zraka?

Pročišćivači čiste zrak uklanjajući iz njega zagađivače, alergene i toksine. Ideja je u načelu vrlo jednostavna - ventilator usisava zrak u uređaj, a ugrađeni filter (ili više njih) hvata i neutralizira zagađivače i čestice iz zraka, prije nego što se takav pročišćeni zrak vrati natrag u prostor. 

Na tržištu je dostupan velik izbor pročišćivača, no njihova kvaliteta i snaga variraju. Većina filtera u pročišćivačima mogu uloviti glomazne čestice veličine oko 5 mikrona, kao što su grinje i pelud. Za uklanjanje čestica veličine do 2.5 mikrona iz zraka, u što spadaju čestice ljudske i životinjske kože koje čine značajan dio prašine, bit će vam potreban pročišćivač s visoko učinkovitim filerima. Primjer takvih filtera su standardizirani HEPA (High Efficiency Particulate Air) filteri, koji sadrže nekoliko slojeva mrežica različite gustoće. Mrežice su izrađene od iznimno tankih vlakana stakloplastike, puno tanjih od ljudske kose, pa mogu uloviti i najsitnije čestice zagađivača iz zraka. Pritom je važno napomenuti kako je za najveću učinkovitost bitno redovito mijenjati filter prema uputama proizvođača, što je najčešće jednom do dva puta godišnje. 



Naša preporuka  

Dyson Pure Cool Me pokazao se kao jedan od najučinkovitijih pročišćivača zraka za osobnu upotrebu na tržištu. Razloga za to je nekoliko, a osnovni je kvaliteta filtracije zraka. Pure Cool Me dolazi s dvostrukim načinom filtriranja - putem HEPA filtera i dodatnog filtera od aktivnog ugljena. Ova snažna kombinacija omogućuje filtriranje plinova, 99,95% ultra-sitnih čestica veličine 0.1 mikrona, ali i alergena, bakterija i spora plijesni iz zraka. 

 


 
Ono što ga još čini drugačijim od sličnih proizvoda je i način upotrebe. Pure Cool Me je dizajniran kako bi filtrirani i blago rashlađeni zrak precizno usmjerio točno tamo gdje je potrebno. Iz tog razloga preporučuje ga se postaviti na radni stol u kući ili uredu, uz kauč tijekom gledanja televizije ili uz krevet tijekom noći. Uređaj je vrlo tih pa neće ometati prilikom ovih aktivnosti, a posebno nam se svidjela i razina kontrole nad njegovim radom. Daljinskim upravljačem moguće je regulirati snagu ispuhivanja zraka, ali i namjestiti praktičnu, rotirajuću funkciju koja pokriva raspon od 70°.

Sjajna vijest je i da je Pure Cool Me trenutno dostupan po 31% sniženoj cijeni u Mirkonis webshopu, pa je ovo odlična prilika da sebi i svojim ukućanima osigurate čišći, blago rashlađeni zrak bez alergena i većine potencijalno štetnih tvari koje se u njemu mogu nalaziti. 
 
 
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode